Iedereen stond voor me klaar

Mandy Bax-Kodde (chemisch-fysisch analist)

schoollocatie: Tholen
examen: vmbo-tl, 2010
woonplaats: Sint-Philipsland
werk: chemisch-fysisch analist

Mandy kijkt terug op een hele gezellige tijd. “Ik zou zomaar weer eens een weekje terug willen. Met elkaar hadden we een leuke klas, heel hecht. Ik had heel goed contact met de leraren. Ze stonden dicht bij je. Je kon zo de lerarenkamer inlopen.”

Ze kon altijd bij iedereen terecht met haar vragen en werd goed geholpen bij haar dyslexie, vertelt ze. “Examen deed ik met behulp van een spraakprogramma. Iedereen stond voor me klaar. Ze zeiden nooit bij voorbaat nee en deden altijd hun uiterste best voor me. Al was het voor hen ook nieuw. Heel fijn!”
 

Mandy had op het Calvijn al veel interesse in scheikunde. De docent heeft me daarin ook erg gevoed met bijvoorbeeld tips voor een uitdagend examenproject. Hierdoor werd mijn liefde voor de chemie steeds groter. Ik ben best een heel andere kant opgegaan dan menige klasgenoot.
 

De stap naar een seculiere omgeving ervoer Mandy wel een beetje als een sprong in het diepe. “Ik had altijd op een christelijke school gezeten en kwam vervolgens als 17-jarige op een seculiere school terecht. Dat levert heel andere verleidingen. Dan moet je wel staande zien te blijven. Je bent nog puber, best pittig. Al heb ik geen spijt van mijn keuze voor die opleiding. Sinds ik werk heb ik inhoudelijke gesprekken met collega’s over het geloof. Het Calvijn gaf veel aandacht aan vorming. Terugziend had er misschien nog meer aandacht kunnen zijn voor hoe je je kunt weren.”

(interview schooljaar 2020-2021)