Krabbendijke Kerkpolder

Oog voor medelanders in Rotterdam

Goes Noordhoeklaan

 

Het is donderdag 5 april. Rond kwart over acht stromen de leerlingen van klas 1a en 1b van locatie Noordhoeklaan binnen. Na de dagopening snel de bus in voor het beste plekje. Op pad naar Rotterdam. Na ruim een uur worden we welkom geheten in een oud politiebureau dat nu gebruikt wordt als opvangplaats voor jongeren uit de wijk.

 

Een van origine Surinaamse mevrouw voorziet ons van drinken met een koek. Dan kunnen we een plaatsje zoeken voor de presentatie die gegeven wordt door de evangelist van de stichting Geloven in Spangen.

 

Geloven in Spangen

De presentatie die we over deze stichting krijgen is erg interessant. We leren veel over de wijk en horen hoe weinig mensen daar christen zijn, maar ook hoe de Heere in de wijk Spangen werkt. De gemeente begon in 2007 met nul leden en heeft inmiddels dertig vaste leden. Al die leden zijn echt betrokken en steken de handen uit de mouwen, van de vloer vegen tot collecteren. Iedereen is welkom en de gemeente houdt zich bezig met verschillende activiteiten in de wijk.

 

In gesprek

Na de presentatie gaan de leerlingen in groepjes de markt op of de winkelstraat in om mensen te interviewen over hun ‘herkomst’, huidige levenssituatie en -overtuiging. Er worden ontdekkingen gedaan als: ‘Huh, die mensen werken echt heel hard!’ of ‘Sow, die heeft al veel meegemaakt!’ Op de markt kijken de leerlingen hun ogen uit. De vissen liggen je aan te staren op niet gekoelde kraampjes en er zijn zelfs marktkramen waar alles voor heel weinig geld weggaat omdat het al over de datum is.

 

Inkopen voor gezin

Na de lunch van een kapsalon of een frietje krijgen de leerlingen de opdracht om voor drie euro een avondmaaltijd te kopen voor een gezin van vier personen. Dat is namelijk voor veel mensen in deze wijk de realiteit van elke dag: proberen rond te komen met weinig geld… Al snel komen de leerlingen er achter dat ze veel voedsel voor weinig geld kunnen krijgen als ze vertellen welke opdracht ze moeten uitvoeren. Alle spullen worden (tussendoor) naar de jeugdopvangplaats gebracht waar vandaan de evangelist het naar arme gezinnen toe brengt. 

 

Voldoening

De Surinaamse mevrouw schat in dat de leerlingen voor twaalf tot dertien gezinnen avond eten hebben gekocht. De gezinnen zullen hier wel drie tot vier avonden van kunnen eten. Ze zijn ons erg dankbaar. De leerlingen hebben echt het gevoel dat ze iets hebben kunnen doen voor hun medemens. Om twee uur vertrekt de bus naar Zuidplein, waar de leerlingen anderhalf uur vrije tijd krijgen en de docenten kunnen genieten van een bakje koffie. Om vier uur rijden we vol indrukken weer terug naar Goes, waar we iets over vijven weer veilig aankomen. We kunnen terugkijken op een hele mooie dag met veel ‘nieuwe’ ervaringen.

 

Klas 1a en 1b Noordhoeklaan