Actueel

Gymnasiasten winnen Eureka!Cup-prijs met idee voor online veiligheid

Goes Klein Frankrijk

 


Woensdag werden vier gymnasium-1-leerlingen van locatie Goes Klein Frankrijk in het zonnetje gezet. Zij wonnen een Eureka!Cup-prijs voor een opdracht van de Rabobank over cybersecurity.

 

Wedstrijdinfo en video feestelijk moment op Calvijn College

 

De afgelopen maanden hebben leerlingen uit havo en vwo onderbouw in Nederland gewerkt aan oplossingen voor opdrachten van grote landelijke opdrachtgevers voor Eureka!Cup. Een ontwerpwedstrijd die leerlingen wil enthousiasmeren voor wetenschap en technologie. 

Opdracht

De website van Eureka!Cup vertelt: ‘In deze opdracht gaan jullie aan de slag met cybersecurity en het beschermen van online data. Je ontwerpt een interactieve en creatieve methode om mensen te helpen hun data te beschermen.’

Julia: “We hebben onderzocht wat hackers doen om data te krijgen. Met een soort tunnel en kaartjes lieten we zien wat je moet doen om het te voorkomen. Supergaaf dat we gewonnen hebben. Het is iets heel groots. Als je dan toch het beste idee hebt, dan is dat heel gaaf. Wat ze waardeerden? Dat we in coronatijd digitaal keihard verder gingen met elkaar.”

 

Joachim: “Wij stelden en firewall voor, een VPN-server die alle data encrypt en een wachtwoordmachine. Via Scratch maakten we een soort replica. Daarin lieten we zien hoe de Rabo-site zou werken als onze ideeën uitgevoerd worden. De prijs verraste me heel erg.”


De prijs behelst een certificaat, een bokaal en een geldbedrag van 500 euro.

Joachim, Josely, Julia en Toine, gefeliciteerd!

Eureka!Cup en Eureka!Day

Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Het project laat toepassingen zien van technologie en natuurwetenschappen in relatie tot een maatschappelijk relevant onderwerp. Samen met bedrijven en overheidsinstellingen worden ontwerpopdrachten ontwikkeld die enerzijds zo realistisch mogelijk zijn (het bedrijf is hier zelf ook mee bezig) en anderzijds aansluiten op de belevingswereld van jongeren.


Ieder jaar werken duizenden leerlingen aan deze opdrachten van 6 grote opdrachtgevers. De opdrachten worden samen met studenten van de Technische Universiteit Twente en Stichting Techniekpromotie omgezet in een lesprogramma, waaraan de scholen gedurende 8 à 10 weken werken. Dit jaar legden Politie, Rabobank, Ingenieursbureau Amsterdam, Kuijpers, Defensie en OTIB/Wij Techniek, ieder een reëel probleem voor, waarmee de jongeren aan de slag gingen en waarvoor ze een oplossing zochten. Eureka!Cup wordt afgesloten met een groot evenement, de Eureka!Day. Hier presenteren de jongeren hun oplossing en hoe zij hiertoe gekomen zijn aan een jury bestaande uit werknemers van de opdrachtgever en vrijwilligers, veelal met een technische achtergrond.

 

Eureka!Cup on Tour

Dit jaar liep het anders; door de coronarichtlijnen konden de lessen niet meer op school plaatsvinden en kon het evenement niet doorgaan. Teleurstelling onder veel leerlingen en begeleiders was het gevolg en Stichting Techniekpromotie besloot de jureringen online te laten plaatsvinden. De teams konden hun project voortzetten – iedere leerling kon vanuit huis werken – en uiteindelijk hun logboek, hun presentatie en beeldmateriaal van hun product uploaden. Hierna werden alle inzendingen in een eerste ronde beoordeeld, waarna per opdrachtgever de top 5 werd uitgenodigd voor een online jurering in de vorm van een videogesprek met medewerkers van de opdrachtgevers.

Prijswinnaars

De opdrachtgevers waren onder de indruk van de innovatieve en creatieve inzendingen en hebben uiteindelijk als prijswinnaars geselecteerd:

  • Politie: Team Say Cheese! – Metis Montessori Lyceum Amsterdam
  • Rabobank: Team Meya!Eureka – Calvijn College Goes
  • Ingenieursbureau Amsterdam: Team De Lotus – Metis Montessori Lyceum Amsterdam
  • Kuijpers: Team MML X-press – Metis Montessori Lyceum Amsterdam
  • Defensie: De Polderboys en De Motorbende – Kaj Munk College Hoofddorp
  • OTIB/Wij Techniek: Teams Montaigne 3VA, Montaigne 3VB, Montaigne 3VC – Montaigne Lyceum Den Haag